HTML

A szervert betöltés közben elkapta a rézfaszú bagoly.
Próbálkozz az oldal frissítésével!

Egy ongai nem felejt...

„Kadmosz a Phókiszba vezető úton hagyta el Delphoit. Találkozott Pelagón király néhány csordásával, s vásárolt tőlük egy tehenet. Az állatnak mindkét oldalon egy-egy fehér, teliholdra emlékeztető folt volt a véknyán. Kadmosz a jószágot kelet felé hajtotta, keresztül egész Boiótián, s mindaddig nem hagyta megpihenni, amíg végül a mai Théba városa helyén össze nem rogyott. Kadmosz ott helyben szobrot emelt Athénének, és az istennő föníciai nevéről elnevezte Ongának.”
(Robert Graves: A görög mítoszok 1., ford. Szíjgyártó László, Európa, Budapest, 19812, 285.)

Utolsó kommentek

  • petyalada: Naggyon jó bazdmeg! :) (2012.08.16. 11:52) A faszod álljon ketté!
  • ezüstujj: Aszittem vers lesz, nem zacskós fűszerreklám. Tudod, milyen lassú a gépem? (2012.08.16. 11:52) Fűszer a csillagokhoz
  • bubastis2: :DD (2011.04.24. 14:52) Feltámadni nehéz
  • adriennfaklya (törölt): Mi történt, Klór? Bár nem láttam Rolandot talán tíz éve, mégis hiányozni fog. A felhőket találta a... (2011.01.31. 15:01) Az ongai elment
  • kabaizoli: Aha. Magyarul: választhattál volna cizelláltabb címet is. :) (2010.09.27. 13:16) A faszod álljon ketté!
  • Utolsó 20

Útra kellek

2010.11.17. 23:15 Rolandito

 
Mindig is érdekelt, mi van a hegyen túl. „Hegy” alatt értek szinte bármit. De mi van azon túl? Milyen vidék? Milyen igazság? Milyen világ? Lehetett akár az Onga melletti Halmok, vagy a Bükk mészkőhegyei, a Mátra, a Dunántúli-középhegység, az Alpok, ahová elértem, mindig elfogott a gyomorszorító nyugtalanság, vajon mi van ezen túl?

Egyszer az ongai kertünkben gyomláltam. Nyár volt és nagy meleg, a dudvázás meg nehéz munka, amit csak harcként felfogva tudtam kibírni, szóval teljesen rákattantam, beleszédültem. Nem sokkal később, a derékig érő dudvakatonáktól körbevéve halk dörgést hallottam a mennyből, mintha vihar készülne, felnéztem. Nem, egy repülő volt. Északkeletről tartott délnyugat felé, habfehér csíkot húzott az égen. Felegyenesedtem. Tizenhét éves voltam, és ott, a gyomok között döntöttem el, hogy elmegyek majd egy napon, nagyon messzire, és mellesleg, hogy csinálni akarok az életben valami igazán fontosat, talán azt is, hogy írni fogok. Kívül-belül messze járok, játszani akarok, képzelődni, bámészkodni, ámulni.

Most Ecuadorban ülök, mintegy tizenegyezer kilométernyire Ongától, és ezt írom. Köröttem felhőkbe vesző hegyek. Valami van.
 

Szólj hozzá!

Címkék: térkép út ecuador távol onga

A bejegyzés trackback címe:

https://onga.blog.hu/api/trackback/id/tr832456144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.