HTML

A szervert betöltés közben elkapta a rézfaszú bagoly.
Próbálkozz az oldal frissítésével!

Egy ongai nem felejt...

„Kadmosz a Phókiszba vezető úton hagyta el Delphoit. Találkozott Pelagón király néhány csordásával, s vásárolt tőlük egy tehenet. Az állatnak mindkét oldalon egy-egy fehér, teliholdra emlékeztető folt volt a véknyán. Kadmosz a jószágot kelet felé hajtotta, keresztül egész Boiótián, s mindaddig nem hagyta megpihenni, amíg végül a mai Théba városa helyén össze nem rogyott. Kadmosz ott helyben szobrot emelt Athénének, és az istennő föníciai nevéről elnevezte Ongának.”
(Robert Graves: A görög mítoszok 1., ford. Szíjgyártó László, Európa, Budapest, 19812, 285.)

Utolsó kommentek

  • petyalada: Naggyon jó bazdmeg! :) (2012.08.16. 11:52) A faszod álljon ketté!
  • ezüstujj: Aszittem vers lesz, nem zacskós fűszerreklám. Tudod, milyen lassú a gépem? (2012.08.16. 11:52) Fűszer a csillagokhoz
  • bubastis2: :DD (2011.04.24. 14:52) Feltámadni nehéz
  • adriennfaklya (törölt): Mi történt, Klór? Bár nem láttam Rolandot talán tíz éve, mégis hiányozni fog. A felhőket találta a... (2011.01.31. 15:01) Az ongai elment
  • kabaizoli: Aha. Magyarul: választhattál volna cizelláltabb címet is. :) (2010.09.27. 13:16) A faszod álljon ketté!
  • Utolsó 20

Utolsó kommentek:

petyalada 2012.08.16. 11:52:38

Naggyon jó bazdmeg! :)

Bejegyzés: A faszod álljon ketté!

ezüstujj 2012.08.16. 11:52:09

Aszittem vers lesz, nem zacskós fűszerreklám. Tudod, milyen lassú a gépem?

Bejegyzés: Fűszer a csillagokhoz

adriennfaklya (törölt) 2011.01.31. 15:01:00

Mi történt, Klór? Bár nem láttam Rolandot talán tíz éve, mégis hiányozni fog. A felhőket találta a hegyeken túl.

Bejegyzés: Az ongai elment

kabaizoli 2010.09.27. 13:16:09

Aha.
Magyarul: választhattál volna cizelláltabb címet is. :)

Bejegyzés: A faszod álljon ketté!

k.kabai l. · http://kkloor.blog.hu/ 2010.09.27. 09:08:08

Kaptam választ az inda blogon, figyeljétek az érvelés lehengerlő logikáját!

cadix · www.blog.hu 2010.09.26. 20:11:20
@k.kabai l.: A magyarázat az, hogy bár én viccesnek találom a posztod és nagy élet igazság van benne, a gyűjtőblogon nem mutat jól. Ezt fogadd el.

(inda.blog.hu/2010/09/23/rovid_az_elet_1/fullcommentlist/1#c11126479)

Bejegyzés: A faszod álljon ketté!

k.kabai l. · http://kkloor.blog.hu/ 2010.09.26. 10:25:06

@kabaizoli: Hát szerintem meg a faszuk álljon ketté, ha nem képesek (már megint) egyértelműen megfogalmazni a kiírást. Pedig nagyon gyúrtam arra a húszezres kuponra, melyet a pálinka- és kolbászfesztiválon lehet beváltani...

Bejegyzés: A faszod álljon ketté!

kabaizoli 2010.09.26. 08:20:06

Hát ezt gyorsan lekapták.
Talán az volt a baj, hogy ők valószínűleg pálinka marketingre készültek, Te meg itt írott az eltűnt macskákat.
Ami azt illeti ezzel nekem is elvetted a kedvem a pálinkáktól némileg. :)
A poszt amúgy rendben.

Bejegyzés: A faszod álljon ketté!

kabaizoli 2010.06.26. 08:11:13

@jegeket_bérleteket:
Én pedig északra láttam ilyet. Halmajon a Vasonca alatt folyik át a bársonyos. Ott gyakorlatilag úgy néz ki mint a metró: Ki van betonozva. Alkalomadtán lefotózom azt is.

Bejegyzés: Mi az erdő?

k.kabai l. · http://kkloor.blog.hu/ 2010.06.19. 06:32:35

Kedves Kalauz,
ezt a kereszteződést még magam sem láttam, bár érdekelt mindig is. De majd kiküldjük tudósítónkat fényképezni --- egyszer viszont láttam (Ongától pár kilométerre délre), hogy átmeneti megoldásként egy átereszt egy fél méter átmérőjű műanyagcsövön vezettek át a Bársonyos fölött. Hogy is mondtuk ezt akkoriban? Nagyon _ipari_ megoldás volt.

Bejegyzés: Mi az erdő?

Dr. jegeket_bérleteket 2010.06.18. 21:19:47

Bocs, hogy 220 km-ről beleszólok, de ideillik. Árvíz ügyben ma nézegettem Onga környékét a Világatlaszban, és ott is láttam, hogy a Vadász-patak különszintben keresztezi a Bársonyost. Tudom, hogy Hollandiában vannak effélék, de hazai viszonyok közt ez eléggé LOL... Hogy oldják meg a két víz keresztezését fizikailag? (Árvízmentes időben...)

Bejegyzés: Mi az erdő?

k.kabai l. · http://kkloor.blog.hu/ 2010.06.13. 21:50:24

Valami eszembe jutott: amikor az ongai helynevekről írtam a nyelvészeti záródolgozatom negyedéven, több forrásban azt találtam, hogy vitatott a Bársonyos kialakulása, de a legvalószínűbb, hogy eredetileg nem önálló víz volt, hanem a Hernád egy mellékága, azaz gyakorlatilag a Bársonyos--Hernád köze afféle "sziget", bár nem a hordaléklerakódás építette ki, mint a szigeteket általában. Ezt az hipotézist amúgy megerősítik a műholdfelvételek, asszem. Nézzük csak meg a Vadász-patak hogyan keresztezi a Bársonyost ma: gyanús, hogy a Vadász- (olyik forrás szerint Bige-) patak a Bársonyosba (a Hernád-mellékágba) torkollott eredetileg, de aztán, nyilván (ár)vízvédelmi és öntözési szempontokat szem előtt tartva, Csanálosnál belevezették a Hernádba, metszve a Bársonyos vonalát (látványos, milyen gyanúsan egyenes a vonala a Bársonyossal való találkozása után, holott előtte!)

Bejegyzés: Mi az erdő?

k.kabai l. · http://kkloor.blog.hu/ 2010.06.10. 11:01:29

Hegedűs Lajos Hunor közlése szerint, aki maga is ott volt Ócsanáloson, katonatársaival dolgoztak a védekezésen-elhárításon, a csanálosiak nagy része az otthonában maradt, azaz tévesen állítottam, hogy szinte mindenkit kitelepítettek onnan.
A Facebookon külön albumba rendezte az ott készült képeit, melyeket ezúton is ajánlok mindenki figyelmébe: http://www.facebook.com/profile.php?id=100001117084456&v=wall#!/album.php?aid=17162&id=100000425688083&ref=pb

Bejegyzés: Ár

k.kabai l. · http://kkloor.blog.hu/ 2010.04.27. 10:01:40

@Frankye: Értelek, bár azt is meg kell jegyeznem, hogy az a szerveződés is eléggé erőltetett volt, konkrétan ránkerőltetett, de valóban képezett valamiféle talajt vagy hálót.
Mint valahai gyakorló tanár, nekem sem igazán tetszett, amit láttam, s mostanra sem sokat változott a helyzet.
Ha lesz majd erő, kedv, türelem, felidézem egynémely ongai tanáromat is e blogban (szigorúan anonim módon, a faszomnak se kell holmi böcsületsértési pör a nyakába...)

Bejegyzés: Papír

Frankye 2010.04.27. 09:51:32

@kabaizoli: Az előző postom Neked is válasz: Egyfelől sajnálom, hogy elkeveredtünk az eredeti post-céltól, másfelől egyetértek, hogy a hiányzó űrt be kell(ene) tölteni, de a mai magyar mikrokörnyezet erre alkalmatlan. Biztosan bennünk is van hiba, a hirtelen jött nagy "szabadásggal" nem tudtunk (nem tanultunk meg) élni. (Természetesen: akinek nem inge, ne vegye magára, akinek viszont igen, az öltözzön már fel végre belőle!)
Hasonló korú gyermekem lévén, mint gyakorló apa, látom a lányom osztálytársait, a szüleiket, és nem tetszik amit látok. De ez megint messze vezetne a témától...

Bejegyzés: Papír

Frankye 2010.04.27. 09:47:18

@k.kabai l.: Valóban, messze kerültünk a témától, és sajnálom, hogy a szavaimból nem az jött le teljeskörűen, amit ki szerettem volna hangsúlyozni.
Én sem a kádári gulyáskommunizmust sírom vissza, hanem azt a közeget, amely akkor körülvette a fiatalokat, minket. Azt, hogy volt valamiféle szerveződés, valami, ami összefogta a gyerekeket, ami célt, értelmet adott, ami biztosította, hogy a gyerekek ne kallódjanak el. A rendszer- (egyes vélemények szerint: gengszter-, mások szerint módzser-) váltás egyik, valóban nagy hiányossága az, hogy ezt a biztonsági hálót húzta ki a mai gyermekek lába alól. Nem maradt értelmes céljuk, így maradnak az "emós", a "plázacica", a "vadrocker" és hasonoló látszat-célok számukra, ami viszont - ebben minden bizonnyal egyetértünk - nem a "legszerencsésebb" számukra.

Bejegyzés: Papír

kabaizoli 2010.04.27. 09:21:32

@Frankye:
A poszt célja a közösségek hiányának feltárása. Hogy a valahová tartozást az iskolában képtelenek biztosítani. A poszt írójának szerencséje van mert a gyermekei nyitott, közösségi emberek, ráadásul egyikőjük sportol, s ezáltal nem idegen neki, hogy csapatban gondolkozzon.

A rendszerváltás egyik nagy mulasztása, hogy a rendszer felszámolása során nem igyekezett a mikroközösségek terén keletkezett űrt is betölteni. Márpedig ilyen mikroközösségek (is) kellenek ahhoz, hogy a gyerekeknek legyen némi fogalmuk hierarchiáról, tartásról, összetartozásról, erkölcsről. Ezt vesztettük el.

Bejegyzés: Papír

k.kabai l. · http://kkloor.blog.hu/ 2010.04.27. 09:14:11

@Frankye: Meglepett, milyen messzire kerültünk Ongától egy élmény kapcsán --- ez persze nem baj, csak furcsa.
Viszont jeleznem kell, magam a szabadságot jóval többre értékelem (persze rám meg lehet mondani, hogy naiv idealista vagyok), és azt gondolom, hogy a szabadságnak is, mint mindennek, ára van. És ezzel nem a vadhajtásokat dícsérem föl, sőt.
A probléma szerintem igazából nem a szabadságlehetőségekkel, hanem az államszocializmusban szocializálódott emberek, illetve az ő gyermekeinek mentalitásával van. (Remélem, kiolvasható e mondatból az optimizmus is, mely szerint talán úgy még húsz év, és az is a helyére kerül...)

Bejegyzés: Papír

Frankye 2010.04.26. 08:32:30

Volt annak az időnek egy szelíd bája, amikor (még ifjan és bohón) hittük, hogy ha nagyon akarjuk, lehet abból a világból egy jobb is. Ez erőt adott nekünk, kitartást, erkölcsre nevelt, megtanított bízni, küzdeni. Ha nem is mindig értettünk egyet a rendszer akkori uraival, de közösséggé kovácsolt minket. Mily érdekes: Nem volt akkor drogos, utcán csavargó gyermek, nem vertek tizenéves, anorexiás csitrik halálra taxisofőröket, nem volt annyi bűn és bűnhődés.
Mondhatjátok, hogy szentimentális vagyok, hogy az idő szépíti meg az emlékeket, de ha így is van, én szerettem az akkori világot. Jobban, mint a mait. Nem azért, mert megmondták, mit szeretnék, mit szeressek, de valahogy lelki békét, biztonságot nyújtott az, hogy nem kellett attól rettegnem, hogy holnapra melyik kiskirály bank viszi el a fejünk fölül a fedelet, mert - Uram bocsá'! - elmaradtaunk egy havi részlettel. A mai, vadkapitalista (sőt: egyre vadabb!) rend nagyon nem tetszik. Nem azért, mert ma "szabadon" kimondhatom, mit gondolok, hanem mert ha ki is mondom, nem történik semmi. Mondhatom egyedül, mondhatjuk ketten-hárman, tízen, százan, ezren is akár, akkor sem lesz semmi.
Talán Rockefeller mondta: A második milliót már törvényesen is meg lehet szerezni. Ma pedig egy szűk réteg a sokadik millióját (milliárdját) teszi zsebre, ami önmagában nem oly nagy baj, csakhogy azért mi (Te, én, és még néhányan, akik dolgozunk, termelünk) izzadtunk meg. Akkor mi változott?
Nem Úttörőszövetség van, nem KISZ, nem Munkásőrség, hanem van helyettük fiatalkori bűnözés, jobb esetben Cserkész Szövetség, esetleg Polgárőrség.
Mai Magyarország - én nem szeretem...

Bejegyzés: Papír