HTML

A szervert betöltés közben elkapta a rézfaszú bagoly.
Próbálkozz az oldal frissítésével!

Egy ongai nem felejt...

„Kadmosz a Phókiszba vezető úton hagyta el Delphoit. Találkozott Pelagón király néhány csordásával, s vásárolt tőlük egy tehenet. Az állatnak mindkét oldalon egy-egy fehér, teliholdra emlékeztető folt volt a véknyán. Kadmosz a jószágot kelet felé hajtotta, keresztül egész Boiótián, s mindaddig nem hagyta megpihenni, amíg végül a mai Théba városa helyén össze nem rogyott. Kadmosz ott helyben szobrot emelt Athénének, és az istennő föníciai nevéről elnevezte Ongának.”
(Robert Graves: A görög mítoszok 1., ford. Szíjgyártó László, Európa, Budapest, 19812, 285.)

Utolsó kommentek

  • petyalada: Naggyon jó bazdmeg! :) (2012.08.16. 11:52) A faszod álljon ketté!
  • ezüstujj: Aszittem vers lesz, nem zacskós fűszerreklám. Tudod, milyen lassú a gépem? (2012.08.16. 11:52) Fűszer a csillagokhoz
  • bubastis2: :DD (2011.04.24. 14:52) Feltámadni nehéz
  • adriennfaklya (törölt): Mi történt, Klór? Bár nem láttam Rolandot talán tíz éve, mégis hiányozni fog. A felhőket találta a... (2011.01.31. 15:01) Az ongai elment
  • kabaizoli: Aha. Magyarul: választhattál volna cizelláltabb címet is. :) (2010.09.27. 13:16) A faszod álljon ketté!
  • Utolsó 20

A görhés visszaszól

2010.04.19. 12:49 k.kabai l.

 
A szomszéd falvak lakói előszeretettel nevezik az ongaiakat gúnynevükön görhésnek, különösen élen járnak ebben az ócsanálosiak, akik nyilván az önállótlanságukból fakadó frusztráltságukat vezetik le ezzel (Ócsanálost 1950-ben csatolták közigazgatásilag Ongához). A görhe afféle kukoricalepény, melynek „szegény” formája gyakran volt kenyérpótlék korábban a helyi jobbágyok, zsellérek asztalán.

Merthogy ebben a görhében elvétve volt csak cukor vagy zsír: a vízzel elkevert kukoricalisztet vagy -darát éjszakára állni (dagadni és édesedni) hagyták, majd kemencében sütötték ki — valóban kenyérpótlék volt ez, s nem desszert, mint a mátraderecskei Kismagdi gazdaaszony receptjében: A kukorica darábú főzzíl hideg vízbe olyat, mintha tejbegrízt főzné. Tegyí belíje sót, kristálycukrot, oszt jú sűrűre főzzed.
Zsírral kennyé meg egy tepsit, az ódalát is.
Ha megfűtt a gríz, keverjé belé egy csomag sütőport, ha még nem elíggé ídes, ízesiccsed meg. Öncsed az egíszet a tepsibe, és sütőbe süssed meg, mint a süteményeket. Ha kihűlt, akko szeljed csak fel.
Tálaláskor tegyí melléje egy kis lekvárt.
A vendég elejibe tegyí egy pohárka savanykás mátraalji borocskát.
Szerencsés az, aki már csak így emlékszik a görhére, nem úgy, mint például a szüleim emlékeztek a barna (fekete-)kenyérre.

Amúgy meg, édes öcsém, görhés a kurva anyád, hogy egy több évvel ezelőtti ongai terepmunka egyik gyűjtését idézzem.
 

Szólj hozzá!

Címkék: recept onga görhe ócsanálos

A bejegyzés trackback címe:

https://onga.blog.hu/api/trackback/id/tr171933886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása