HTML

A szervert betöltés közben elkapta a rézfaszú bagoly.
Próbálkozz az oldal frissítésével!

Egy ongai nem felejt...

„Kadmosz a Phókiszba vezető úton hagyta el Delphoit. Találkozott Pelagón király néhány csordásával, s vásárolt tőlük egy tehenet. Az állatnak mindkét oldalon egy-egy fehér, teliholdra emlékeztető folt volt a véknyán. Kadmosz a jószágot kelet felé hajtotta, keresztül egész Boiótián, s mindaddig nem hagyta megpihenni, amíg végül a mai Théba városa helyén össze nem rogyott. Kadmosz ott helyben szobrot emelt Athénének, és az istennő föníciai nevéről elnevezte Ongának.”
(Robert Graves: A görög mítoszok 1., ford. Szíjgyártó László, Európa, Budapest, 19812, 285.)

Utolsó kommentek

  • petyalada: Naggyon jó bazdmeg! :) (2012.08.16. 11:52) A faszod álljon ketté!
  • ezüstujj: Aszittem vers lesz, nem zacskós fűszerreklám. Tudod, milyen lassú a gépem? (2012.08.16. 11:52) Fűszer a csillagokhoz
  • bubastis2: :DD (2011.04.24. 14:52) Feltámadni nehéz
  • adriennfaklya (törölt): Mi történt, Klór? Bár nem láttam Rolandot talán tíz éve, mégis hiányozni fog. A felhőket találta a... (2011.01.31. 15:01) Az ongai elment
  • kabaizoli: Aha. Magyarul: választhattál volna cizelláltabb címet is. :) (2010.09.27. 13:16) A faszod álljon ketté!
  • Utolsó 20

Mi az erdő?

2010.06.13. 07:52 kabaizoli

 
Ongaújfaluban gyerekként az a néhány fa, amelyeket komoly aljnövényzet vett körül — s néha festett, műanyag égbolt feszült fölötte —, feltétlenül erdőnek minősült. Persze ez innen, a Bükk lábától ma már megmosolyogtató.

Mindamellett gyermekkorom játszótere volt az ongaújfalusi kiserdő, tövében a Bársonyos nevű patakkal. (Valójában csatorna, egy hajdani iskolai térképen még azt is láttam, hogy a Bársonyos a Hernádból indul és abba is torkollik.)

Nyáron rengeteg időt töltöttünk ebben az erdőben, hol mindenféle rejtekhelyet, közkeletűbb nevén bunkert építve, hol a magunk — fából, damilból, parafadugóból és gombostűből — készítette horgászbottal a kezünkben, a Bársonyos mellett. Siralmas fogásaink voltak. Nekem nem volt túl nagy szerencsém a horgászattal, így aztán ma sem töltöm vele az időm, de a barátaim sem fogtak tíz centinél nagyobb halat sohasem.

Erdő volt abban az értelemben, hogy rejteket adott, ha arra volt szükség, s erdő volt abban az értelemben is, hogy a gyermeki fantáziát megborzongatta, amikor épp a prérifarkasokról olvastam valamely vadnyugati témájú könyvben, s ha fújt a szél, az erdő közelsége ijesztő volt. De ez ugyanaz az erdő volt, ahol nyáron mi voltunk az urak, tudtuk, melyik ösvény hová vezet, és melyik az a félig fekvő fa, amelyen kéttenyérnyi nagyságú taplógombák nőttek.

Ma már felmérhető, hogy a kiserdőt kitermelni nem érné meg. De néhány éve ott jártam és azt láttam, hogy már rendben tartani sem. Méteres gaz mindenütt, mintha nem is élnének ott gyerekek. Ma már a gyerekek sem ugyanúgy (f)élnek. A Bársonyos megközelíthetetlen, partját senki sem kaszálja. Ilyenkor is úgy gondolom, jobb a gyerekeimnek, hogy nem ott nőnek fel.

Aztán ahogyan elköltöztünk a közeléből — nem egy másik faluba, csak a másik utcába (Ha-ha, Ongaújfaluban minden utcában laktam!) —, valahogy megszűnt létezni, maradt a kerékpár, a haverok, de ez egy másik történet.
 

4 komment

Címkék: ég erdő bársonyos középfölde ongaújfalu

A bejegyzés trackback címe:

https://onga.blog.hu/api/trackback/id/tr672070111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

k.kabai l. · http://kkloor.blog.hu/ 2010.06.13. 21:50:24

Valami eszembe jutott: amikor az ongai helynevekről írtam a nyelvészeti záródolgozatom negyedéven, több forrásban azt találtam, hogy vitatott a Bársonyos kialakulása, de a legvalószínűbb, hogy eredetileg nem önálló víz volt, hanem a Hernád egy mellékága, azaz gyakorlatilag a Bársonyos--Hernád köze afféle "sziget", bár nem a hordaléklerakódás építette ki, mint a szigeteket általában. Ezt az hipotézist amúgy megerősítik a műholdfelvételek, asszem. Nézzük csak meg a Vadász-patak hogyan keresztezi a Bársonyost ma: gyanús, hogy a Vadász- (olyik forrás szerint Bige-) patak a Bársonyosba (a Hernád-mellékágba) torkollott eredetileg, de aztán, nyilván (ár)vízvédelmi és öntözési szempontokat szem előtt tartva, Csanálosnál belevezették a Hernádba, metszve a Bársonyos vonalát (látványos, milyen gyanúsan egyenes a vonala a Bársonyossal való találkozása után, holott előtte!)

Dr. jegeket_bérleteket 2010.06.18. 21:19:47

Bocs, hogy 220 km-ről beleszólok, de ideillik. Árvíz ügyben ma nézegettem Onga környékét a Világatlaszban, és ott is láttam, hogy a Vadász-patak különszintben keresztezi a Bársonyost. Tudom, hogy Hollandiában vannak effélék, de hazai viszonyok közt ez eléggé LOL... Hogy oldják meg a két víz keresztezését fizikailag? (Árvízmentes időben...)

k.kabai l. · http://kkloor.blog.hu/ 2010.06.19. 06:32:35

Kedves Kalauz,
ezt a kereszteződést még magam sem láttam, bár érdekelt mindig is. De majd kiküldjük tudósítónkat fényképezni --- egyszer viszont láttam (Ongától pár kilométerre délre), hogy átmeneti megoldásként egy átereszt egy fél méter átmérőjű műanyagcsövön vezettek át a Bársonyos fölött. Hogy is mondtuk ezt akkoriban? Nagyon _ipari_ megoldás volt.

kabaizoli 2010.06.26. 08:11:13

@jegeket_bérleteket:
Én pedig északra láttam ilyet. Halmajon a Vasonca alatt folyik át a bársonyos. Ott gyakorlatilag úgy néz ki mint a metró: Ki van betonozva. Alkalomadtán lefotózom azt is.
süti beállítások módosítása